Září 2015

21.09.2015 18:43

Školní rok se nám rozběhl a zdá se těžké uvěřit, že máme za sebou již tři týdny. Pro předškoláky, kteří už k Medvíďatům chodili, nastala velká změna: většina jejich kamarádů a kamarádek odešla do školy. To přispělo k jejich těsnějšímu semknutí a takto ujištěni o své stabilní pozici ve třídě navazují první kontakty s novými kamarády.

Pro děti nově nastupující do školky nastala situace naprosto jiná. Hlavně pro nejmladší byla dosud rodina a její nejbližší okolí celým světem. Často se v tomto malém světě vše podřizovalo přáním a potřebám tohoto děťátka, nebylo-li to možné, konejšivá náruč maminky byla otevřená a připravená hojit bolístky na těle i na duši. Ano, tak je to v pořádku, již podle učitele národů Jana Amose Komenského má dítě vyrůstat na klíně maminky. Nyní však bylo jakoby vytrženo z tohoto nejpřirozenějšího místa svého růstu a prvního rozvoje a vsazeno (spolu s dalšími 27 dětmi!) do neznámé půdy předškolního zařízení. Nemylme se – to, že se naše děťátko těšilo na ostatní děti, na nové hračky a na kdovíco ještě, naprosto neznamená, že to vše chtělo na dobu několika dlouhých hodin každý den a bez jistoty fyzické blízkosti nejbližšího člověka. V těchto souvislostech tříleté děti obvykle ještě nejsou schopny uvažovat a nová realita na každého z nich dolehne. Na někoho hned a poměrně brzy se s ní vypořádá, zakoření v kolektivu a stráví v něm krásné roky. Někdo po dlouhé dny či týdny bojuje o své místo na slunci nebo tiše teskní po ztraceném ráji a jen těžko přijímá své postavení. Od chvíle, kdy takové dítko vezme na milost náhradní náruč učitelky, může být ztracená jistota matčiny blízkosti z části nahrazena. Ale vždy jen částečně, dětí, které vnímavé srdce a otevřenou náruč postrádají a potřebují, je moc, a učitelky ani při maximálním nasazení a nejlepší vůli nemohou vždy vyhovět všem. Vaši provázející blízkost nikdy nenahradí.

A tak Vám, milí rodiče, do začátku školního roku přejeme mnoho trpělivosti a lásky, kterou Vaše děti v těchto zlomových okamžicích potřebují ještě více než jindy, a Vašim dětem, aby to, co získávají v novém prostředí školky, co nejdříve převážilo nad tím, co ztrácejí…