Vánoční zamyšlení

26.12.2014 21:19
 
                         
 Tolik příprav, práce, očekávání, těšení se na VÁNOCE a potom, pro mnohé Štědrý večer jako cíl a konec vánoc. Stojí to za to? Stojí! Vánoce nekončí Štědrým večerem.
Vánoce mají kouzlo, které jiné svátky nemají. Děti očekávají splnění svých přání,dospělí se těší z jejich radosti a při pohledu do dětských rozzářených očí se alespoň ne chvíli vrací do svého dětství.Právě to očekávání a radost je na vánocích to nejpěknější, ta vánoční atmosféra pospolitosti a slavnostního naladění. Nenechme se zmást reklamou a tlakem komerce, že vše co nám nabízejí a doporučují je pro nás to nejlepší. Nemusíme obětovat spoustu času vyděláváním peněz na zboží, které vlastně nepotřebujeme.Pokud si najdeme, kdykoli, okénko v nabitém programu pro návštěvu divadla,koncertu,besedy,na procházku v přírodě,nebo pro obyčejné setkání a posezení s lidmi, které máme rádi, dopřejeme si chvíli ,která nás zastaví v tom věčném shánění a tím nám "dá čas" k zamyšlení a prožitku, to jsou pravé Vánoce. 
Nedejte si pohodu a sváteční náladu pokazit, každý má jistě svůj recept jak na to. I já .A k tomu si dovolím popsat pár  mých zážitků.
Ráno ,na Štědrý den, jsem si vyšla na procházku se psem. Rozjímala jsem a kochala se klidem. V parku poletoval místo sněhu roztrhaný balicí papír. Někdo nevydržel do večera a udělal si radost teď a tady a bylo mu jedno, že nechá po sobě nepořádek, no snad mu ta radost chvíli vydržela.Cestou ulicemi jsem viděla ve výloze Dědu Mráze, na chodníku zpívající postavu  Santy a tutéž postavu zavěšenou na balkóně domu s pytlem na zádech(něco mezi oběšencem a zlodějem),že by odnášel majitelům zbytek vkusu? Cestou domů na mě rozverně blikala okna ozdobená kolem dokola žárovičkami,zřejmě svítila celou noc.To, že část nefunguje, majitelům asi nevadí, vždyť mají stažené žaluzie aby je to nerušilo,takže tu ošuntělou krásu stejně nevidí a sousedi naproti ať si je stáhnou také.
Ponechala jsem si přesto sváteční náladu,každému se líbí něco jiného.
 Krásné odpoledne s přáteli a večer s rodinou měla zakončit Půlnoční mše. Nikam jsme však nešli. Lidé o své radosti musí informovat okolí.Rachejtle a dělobuchy vyjančily našeho psa tak, že jsme ho nemohli nechat samotného. Že  randál a smrad plaší zvířata a ptactvo?Hlavně že udělá radost jeho strůjci. Proč to někteří lidé dělají, nevím a stále se nad tím zamýšlím. Zřejmě je to neznalost tradic,nebo nevychovanost a bezohlednost, kdy někdo dělá radost sobě na úkor druhých.Možná i neznalost demokracie-kterou všichni vyžadují- že moje svoboda končí tam, kde ji druhému omezuji. 
Druhý den jsme se šli podívat na "Živý Betlém". Bylo to moc pěkné, milé, člověk k člověku má blíže. Při zpěvu koled jsem sice musela dávat více pozor,na to co se zpívá,abych vůbec slyšela, přes hlasitě drbající dámy, ale zdařilo se a bylo to hezké. A po programu jsem žasla nad projevy dětí, které vylezly na kazatelnu a zkoušely zvuk mikrofonu. Děti jsou zvídavé, ale asi by jim měli rodiče vysvětlit ,že některé věci se nedělají Problém je ten, že to asi neví,ani ta chuděrka maminka,která své rozjívené děťátko fotila.Třeba jí to někdo poví,až bude ukazovat fotografie svého synka na kazatelně.Takový zážitek si musela zdokumentovat,možná ho přidá do alba k rodinné dovolené u moře.
Ale protože jsme potkali spoustu přátel ,a protože se podával výborný svařák, brzy jsem zapomněla na kritický pohled "úči "a opět mě prostoupila vánoční nálada. A tu si hodlám uchovat po celé svátky!!!
Někomu schází k dokonalé idyle vánoc sníh a ojíněné stromy,to by bylo krásné a také sníh by zakryl tu špínu, co tu nechali lidé. Ale není, no nevadí, všimli jste si, jak se zrcadlí nebe v kalužích?
Vánoce mají své kouzlo, které jiné svátky nemají a to i protože ,díkybohu, je kolem spousta dobrých lidí, kteří žijí podle desatera nebo chcete-li podle morálky, ať jsou věřící nebo bezvěrci a to je dobře. A bude fajn, když toto vánoční rozjímání budou brát s úsměvem.
Přejeme vám do nového roku hodně zdraví, pohody a štěstí a těšíme se na vás a vaše-naše děti v roce 2015 .