Únor

13.02.2016 17:48

Mám ráda knihy. Mezi těmi pro děti zaujímá v mém srdci zvláštní místo tenká knížka Daisy Mrázkové Haló, Jácíčku. A tak ji občas vytáhnu z knihovny a nesu do školky. Knížku o velikém přátelství... I nejmladším dětem je jasné, proč má malý zajíček Jácíček obrovskou radost, když poprvé uvidí Veverku, proč běží za ní, když na něho přijde trápení, proč je dobré žít v přátelství. Obyčejné příběhy neobyčejně citlivě zachycené mají co říct i dospělému čtenáři. Pro práci s dětmi jsou nevysychajícím zdrojem inspirace. Podívejte se na několik obrázků z našeho pohádkového hraní (výtvarné pokusy, pohybové kreace, dramatická improvizace na téma Jácíček u potoka). Je mi líto, že nemůžete vidět více. Fotoaparát je úžasná věc. Ale když ho vezmu do ruky, často vnímám, že se s dětmi něco stane. Jsou jiné, reagují jinak. Některé se víc stydí, jiné se předvádějí. Nedělám to moc ráda. Snažím se mezi nimi našlapovat zlehka, abych příliš nerušila opravdovost jejich prožívání.

letadylko.rajce.idnes.cz/Hrajeme_si_s_pohadkou

 

Jiné to bylo, když jsme si hráli na obrazy. Zde bylo třeba trochu se předvést, sehrát dramatickou etudu. Vyznat se v citech a jejich prožívání, v emocích druhých lidí i ve vlastních, je zásadní pro schopnost vytvářet a rozvíjet vztahy – nosný vztah sama k sobě i vztahy k okolí. Před jednotlivými obrazy jsme společně přemýšleli, co může způsobit, že se cítíme tak či onak, jak to můžeme ovlivnit, a náramně jsme se u toho bavili. Jako bonus – díky fotoaparátu – nám vznikla originální „naše“, a proto cenná, didaktická pomůcka.

letadylko.rajce.idnes.cz/Obrazy_emoci

 

Možná vás napadne otázka, co vlastně mohou děti objevovat na zahradě, kterou už dávno důvěrně znají.  Věřte, je toho stále moc. Samozřejmě přírodu, materiály, které nám dává k dispozici, nejrůznější zákonitosti, které nejsnáze pochopíme, setkáváme-li se s nimi na vlastní kůži. Pak třeba sebe – své schopnosti, dovednosti, své možnosti i limity. A také lidi kolem. To, že jsou pro ně něčím významní. To, že chování kamaráda ke mně často souvisí s mým chováním k němu. Samé významné objevy. Ale raději se sami podívejte, třeba z fotek poznáte i něco víc :-)

letadylko.rajce.idnes.cz/Objevovani_na_zahrade#