Ohlédnutí

20.06.2020 10:54

Tak nám končí další školní rok. Když děti nastoupí do prvního vzdělávacího institutu mateřské školy, tak se čas začne měřit jinak, na prázdniny a dny školkové. Teď nastane čas prázdnin a určitě se sluší poohlédnout se za tím, co zůstalo za námi.
Ptáme se, co jsme se naučili, jaké dovednosti jsme získali, které znalosti nám zůstali v hlavě. Myslím si, že je toho tak akorát. Kromě jednoho chlapce, který jde do školy, čeká děti ještě jeden rok v mateřské škole a to co ještě neumí, hravě doženou. Tato třída Medvíďat je totiž velice bystrá, vnímavá, šikovná a inteligentní.
Můžeme tady probírat, jestli děti znají barvy, geometrické tvary, rozpoznají levou a pravou ruku, začáteční hlásky, mají uvolněné zápěstí při kresbě. Toto a mnohem více získaných dovedností potřebují pro zdárný vstup do základní školy. Já však nechci zapomenout na konci tohoto období, co pokládám pro život za nejdůležitější. Tím jsou mezilidské vztahy.
Učíme děti pravidlům vzájemného soužití, pomáhat si, být k sobě tolerantní, ohleduplní, umět respektovat dohodnutá pravidla… Co si však děti do života odnesou, je ve hvězdách. Já jako učitelka se mohu snažit vštěpovat jim to, co je zakotveno v Rámcovém vzdělávacím programu pro předškolní vzdělávání, ale pak opustí brány MŠ a zjistí dříve či později, že je všechno jinak. Já osobně tento svět respektujících se vztahů stále nepřestávám hledat. Zatím mi stačí držet se motta: „Nad nikoho se nepovyšuj a před nikým se neponižuj.“
Přeji Vám tedy krásné prázdninové dny naplněné láskou, tolerancí, radostí a to samé i v dalším školním roce.
                         Stará Lenka