Ohlédnutí

06.01.2016 22:47

Závěr starého roku nám velmi rychle utekl a máme tu nový. Přejeme vám všem, ať je to rok pokojný, prožijete ho ve zdraví obklopeni láskou vašich blízkých a v radosti z toho, že i vy můžete kolem sebe rozdávat lásku a udělat o trochu krásnější alespoň malý kousek světa.

Ale vrátím se ještě na chviličku do roku starého.

Během listopadu jsme se věnovali převážně tématům souvisejícím se zdravím a s přípravou přírody na zimu. Počasí nám přálo a tak jsme bez obav mohli tyto přípravy pozorovat na vlastní oči v naší krásné školní zahradě a při tom utužovat zdraví zvyšováním kondice a pohybem na čerstvém vzduchu. Děti se radostně zapojovaly i do podzimního úklidu listí (aby vzápětí do shrabané hromady naskákaly a všechno listí opět rozházely:-). Při všech těchto zahradnických snahách jsme našli i chvilky, abychom shlédli divadelní představení nebo se vyfotografovali, ale hlavně jsme stále hledali a nacházeli cestičky k sobě navzájem.

Prosinec nám přinesl jiné zážitky. Hned v prvním týdnu nás navštívila nebeská družina svatého Mikuláše zezadu jištěná pekelníkem a my se ujistili, že je krásné působit kolem sebe dobro – z toho se raduje nejen Mikuláš a andělé ale i my sami a všichni kolem nás (a navíc se pak nemusíme ničeho a nikoho bát:-).

Další dva týdny už probíhaly v duchu Adventu - přípravy a čekání na Ježíška. Dětí chodilo v té době do školky méně a tak se nám podařilo nejen krásně vyzdobit okna a třídu ale u adventního věnce i otevřít srdíčka a vzájemně sdílet své představy, touhy a očekávání, někdy i smutky a starosti. Také se ukázalo, že se od nás do konce kalendářního roku odstěhují tři kamarádky.

Další čas nám vyplnilo zpívání koled, pečení a zdobení cukroví a vyrábění drobných dárků… to vše jako vánoční překvapení, které jste si mnozí mohli s dětmi vychutnat na zahradě naší školky těsně před Vánoci. Koledy v podání dětí zazněly takřka nebesky a všechny ovečky, které do společného betlému vytvořily děti z Medvíďat, si do rytmu podupávaly kopýtky (některé z dětí si toho všimly:-). Poté jste měli možnost nakoupit něco pěkného či dobrého na našem vánočním jarmarku a tím přispět na konto Nadačního fondu Světluška. Děkujeme mnohokrát. Atmosféru dotvořila spirála s betlémským světlem od skautů, andílkové ze základní umělecké školy a voňavé občerstvení pro pochutnání i pro zahřátí. Bylo příjemně předvánočně a pravděpodobně se zrodila další pěkná tradice.

letadylko.rajce.idnes.cz/Ve_skolce_i_na_zahrade

letadylko.rajce.idnes.cz/Jak_jsme_vyrabeli_mrkvickovou_dobrotu

letadylko.rajce.idnes.cz/Hratky_s_barvami