NOVOROČNÍ VÝLET

11.01.2015 19:41
 
   První den ve školce v novém roce byl pro děti přichystán výlet do Prahy do Planetária. 
Poněkud hektické ráno, protože někteří nechtěli po svátcích dříve z postele a od rodinného krbu - ti plakali, někteří se chtěli podělit o spoustu dojmů a zážitků- ti přišly s úsměvem a štěbetali, někteří na výlet zapomněli,někteří zaspali,.. ale protože byla dobrá vůle a nálada na obou stranách-rodiče i personál, podařilo se a vyjeli jsme.
 Cesta byla dobrá, jen dlouhá- klasická ranní zácpa nás zdržela o trochu víc než jsme počítali. Z parkoviště je to do Planetária kousíček, přesto nám to trvalo také o trochu déle, byla ledovka, což dětem vůbec nevadilo,vesele a bezpečně pádu jsme se doklouzali .
V Planetáriu o našem zpoždění byli informováni a hned se nám věnovali. Pohádka"O rozpůlené hvězdě" byla pěkná a zážitky dětí také, nejen z děje pohádky, ale i z prostředí. Efekt pohybujících se obrazů po kupoli stropu vystihl výrok "nejlepší bylo, jak se to s námi všechno točilo". Po produkci jsme měli čas na svačinu  a prohlídku areálu. Nejvíce samozřejmě děti zaujaly artefakty se kterými se dalo manipulovat a hýbat, ale i statické prvky. Povídali jsme si o tom co jsme viděli a často bylo dost těžké hledat slova na vysvětlování. Vesmír  a jeho zkoumání je nad chápání dospělého, jak to vysvětlit dětem? Při sledování - pohybu Slunce, Země a Měsíce z důvodu znázornění času-den,noc,měsíce,rok, zaujaly děti znaky Zvěrokruhu. Při vysvětlování padla věta :"....a tak se někdo narodil ve znamení Raka, nebo Kozoroha,někdo v Býku".... na to hned následovalo konstatování "A já jsem se narodil v Kolíně" ! 
Spoustu pojmů děti již znají, takové "nekonečno" pro ně není neznámé slovo a neřeší jako dospělý jeho představu. Berou to jako fakt a to je dobře. Děti byly skvělé, nejen že měly zájem o nové věci, ale i jak zvládly samy sebe obsloužit. Absolvovali jsme několikrát návštěvu WC (kde sledujeme, zda je zařízení čisté a v pořádku), děti si samy myjí ruce a většina hrdě použila sušák, jen někteří se báli. Potom se děti v klidu nasvačily v prostoru, který nám vyhradil personál Planetária.I když tu nebylo moc místa, děti to zvládly bez hádek a strkání se, na každého se dostalo.Všechny bundy, čepice i rukavice jsme rozdělili a následovala cesta k autobusu. Teď již rychleji, protože led roztál, a ještě  jsme mohli chvíli sledovat dopravu na křižovatce a počítat cestou tramvaje a autobusy. Za dopoledne zážitků dost, a proto většina v autobuse hned usnula a cesta zpět utekla velice rychle.
 
Další dny byl čas na sdělování zážitků z vánočních svátků.Prioritou pro děti jsou samozřejmě dárky. Snažíme se, aby děti začínaly vnímat, že pěkné na vánocích nejsou jen dárky  které dostaly, ale i to, co nás potkalo pěkného- návštěva prarodičů. příbuzných, známých,čas na výlety, procházky, hry, .......zkrátka společně prožité chvíle.
Týden byl zakončen shlédnutím pěkného divadelního představení ve školce.A těšíme se na další.