Návštěva u hasičů

05.05.2016 13:55

Určitě každý z dospělých alespoň jednou, když byl malý, chtěl být hasičem. My jsme dnes s dětmi mohly nakouknout pod pokličku jejich zaměstnání. S medvíďaty jsme šly na jejich základnu v Českém Brodě, kde nás přivítali hasiči Pavel a Jarda. 

Na začátku se dětí ptali, zda znají číslo, které se musí zavolat, když bude někde hořet, zda vědí, jak se pozná požár, a co všechno musí asi hasiči dělat. Děti s radostí odpovídaly, a také se mohly dozvědět, že hasiči zasahují skoro u všeho, počínaje požáry, zásahem u nehod, vyprošťování zvířat, likvidací polámaných stromů po vichřici atd, atd. Aby se děti nebáli při setkání s komplet oblečeným hasičem, oblékl se hasič Pavel do svého obleku, který sám o sobě váží 8-9 kg a kyslíková bomba k tomu dalších skoro 10kg. Podal si skoro se všemi statečnými ruku a ptal se na jejich jména. 

Poté nás vzali do místnosti, kde se nachází tyč, po které sjíždí před odjezdem na zásah. Opět hasič Pavel děti vyzval, kdo se chce po tyči(která je spíše silnou rourou) také svézt. Několik jich potom vysadil a přidržoval, jakoby v jízdě dolů. My, paní učitelky jsme jeho výzvu odmítly :-)

Venku na děti čekalo několik hasičských vozů, naše skupina dětí si mohla vylézt na plochu pod vysouvacím žebříkem, což se dětem moc líbilo. U dalšího vozidla se mohly podívat, co všechno si hasiči sebou vozí, když jedou hasit požár, či vyprošťovat zraněné z aut u nehod.

Moc děkujeme hasičům, že nám umožnili návštěvu jejich stanice.

https://letadylko.rajce.idnes.cz/Dracata_a_Medvidata_u_hasicu_2016