navigace

23.04.2020 21:34

Dobrý večer.

Dnes pro vás nemám žádný pracovní list, pouze návrh na aktivitu, kterou si s dětmi můžete doma připravit, pokud máte vhodný prostor. 

Když vyjíždíte na cesty autem, možná používáte navigaci. Ta vám řekne, kdy máte kam zahnout, kde odbočit a také to, že jste se už dostali do cíle. Často uslyšíte pokyny typu zahněte vpravo, odbočte doleva, jeďte rovně x metrů nebo můj oblíbený pokyn: "až to bude možné, otočte se do protisměru". Teď si představte, že byste neviděli, kam vlastně jedete. V silničním provozu je to nemožné, ale doma si takovou hru můžete zahrát. 

Jeden z vás si zaváže oči a nechá se tím druhým vést. Nejdřív to můžete zkusit tak, že se povedete za ruce. Předem si stanovíte cíl, kam chcete dojít. Pokud se na to cítíte, můžete si vytvořit i překážkovou dráhu. Vyšší úroveň této hry spočívá v tom, že se necháte vést jen verbálně. V této verzi mohou pokyny vypadat nějak takto: " udělej tři kroky dopředu. Otoč se doleva a udělej další dva kroky. Před sebou máš stůl. Postav se na všechny čtyři a popolézej kupředu, dokud neřeknu stop. Stop. Nyní se můžeš narovnat. Otáčej se doprava dokud neřeknu stop. Stop.Jdi pět kroků dopředu...atd.  

Doporučuji, aby se nejdříve nechali vést rodiče dětmi a potom si role vyměnili. Děti si tak nejdřív vyzkoušejí, jak to vlastně funguje.

P.S. - Nevím, jestli někdo tyto mé příspěvky vlastně čte. Ale jestli přece někdo, kdo si stáhl na Uložto můj včerejší příspěvek, moc by mě zajímalo, jak jste dětem vysvětlili slovo "koloniál". A mimochodem - výlet do lesa byl skvělý a jela jsem i oKOLO mraveniště.