Medvíďata v přírodě 30.9.2016

01.10.2016 09:37

Další medvědí putování přírodou nám umožnilo pozorovat v přímém přenosu podzimní polní práce, přemýšlet nad tím, co se tu bude dít dál, společně jsme na sklizeném poli nasbírali slunečnice, abychom v zimě měli co sypat ptáčkům do krmítka... 

Také jsme si začali ujasňovat, co to vlastně ta příroda je. Na asfaltové cestě mezi pruhem trávy a polem z jedné a rákosovým porostem z druhé strany se v jedné dívčí hlavičce vylíhla pochybnost: A kde je ta příroda? ... A tak jsme společně zjišťovali, že nejen les, ale i pole a louku, potok a rybník, travnatý plácek nebo zarostlou mez můžeme nazývat přírodou, ve které máme stále co objevovat. 

Navíc jsme rozšiřovali slovní zásobu, upevňovali pojmy před, za, vedle, nad a pod, učili se domlouvat a spolupracovat, rozvíjeli fantazii, hrubou i jemnou motoriku, posilovali fyzickou kondici, řešili konflikty, hledali a nacházeli alternativní řešení problémů, užívali si čerstvého vzduchu a volnosti a slunce...

Na závěr ještě praktická zjištění a doporučení: 

  • u popruhů batohu musíme mít možnost upravit délku (jinak batoh dětem padá, omezuje je a překáží) 
  • popruhy na suchý zip udrží možná prázdný batoh ale je-li v batůžku svačina, suchý zip se rozepíná (představme si sami sebe na výletě s batohem, který nedrží na zádech a padá)
  • nejlepší je, když jdou spojit oba popruhy vpředu na hrudníku jednoduchým zapínáním 
  • lahvičku s pitím by se děti měly naučit nejen otevřít ale i zavřít. Když už je zavřená, nesmí z ní nic vytékat ani když je položená. Na výpravy v chladnějších dnech platí totéž o termosce.

Děkuji a přeji krásný začátek podzimu. M.

letadylko.rajce.idnes.cz/Medvidata_v_prirode_30.9._2016/