Medvíďata na zahradě - jaro 2016

10.04.2016 19:45

Snažíme se pobývat v naší krásné zahradě s dětmi co nejvíce a zdá se přirozené umožnit jim, aby se občas mohly podílet i na její údržbě a zkrášlování. Vždyť právě v předškolním věku se tvoří základ všech složek osobnosti, tedy i vztahu a postojů ke světu, ve kterém společně žijeme.  A tak někdy bereme hrabičky a kolečka, jindy košťátka, motyčky nebo konvičky na zalévání a hrabeme, zametáme, kypříme zem, sejeme, sázíme, zaléváme, zkrátka pracujeme.

Tentokrát jsme se domluvili, že vyčistíme a zútulníme prostor za naší třídou, kterému říkáme „hájek“, aby nám v něm bylo hezky. Takto se i my můžeme připojit k akci Ukliďme Pošembeří, ke které se jistě mnozí připojujete i v blízkosti svého bydliště. Práce bylo po zimě víc, než se zprvu zdálo - loňské listí v jahodách, napadané větve a větvičky pod břízami, poničené plůtky kolem záhonů jahod, štěrk na chodníku i v trávě, rozházené hračky. Děti však byly výbornými pomocníky, dokonce i ty, které obvykle musíme dlouze přemlouvat ke každé aktivitě, si opravdovou práci užívaly. Konečně mohly dělat něco, co je opravdu těšilo, a některé z nich mají chuť pomáhat stále. Také vítr se ukázal být naším pomocníkem, ač nám zpočátku shrabané listí stále rozhazoval - ve správnou chvíli odfoukal mraky, odletěl s nimi a v deštivých dnech nám na krátký čas zasvitlo sluníčko. Dílo se podařilo, zůstala radost z pěkného koutku zahrady a do povědomí dětí se o trochu hlouběji vtisklo, že svou činností mohou a jsou schopny ovlivňovat, k lepšímu měnit, prostředí, ve kterém žijí.

Ať se i vám podaří vylepšit alespoň malinký kousek světa, ať pomocí nářadí nebo třeba úsměvu a vlídného slova, a přinese vám to radost.

letadylko.rajce.idnes.cz/Medvidata_na_zahrade_-_jaro_2016#