Maminkám

04.05.2020 13:08

Milá maminko,

jenom malinko zlobil jsem ve školce před spaním,

zlobil trošičku, malou písničku tiše jsem prozpěvoval.

Písničku maličkou pro pejska s kočičkou

o tom, jak pěkný je svět,

že místo postele běhal bych vesele

na zahradě třeba hned.

Děti nespaly, se mnou zpívaly,

I dospělí se k nám přidali,

a tak ze spaní bylo zpívání, a to jsem zavinil já…

 

Máme tu další měsíc, květen, a v něm začínáme tam, kde jsme v tom minulém přestali. U maminky. V neděli totiž budou mít všechny maminky svátek.

Předškolácké aktivity můžeme zahájit povídáním o tom, že všichni mají maminku, maminka i tatínek, dokonce i babička a děda, zkrátka všichni jsme se narodili té své mamince. Můžeme si povídat o tom, jaká maminka je a děti by ji mohly celou krásnou namalovat vodovými barvami. A co toho maminka dělá, doma i jinde. To je další úkol: zkusit vyjmenovat činnosti, které maminka během dne dělá. Třeba hned ráno vstává, stele postýlku, chystá snídani, připravuje oblečení, pomáhá s oblékáním a čištěním zubů… já vím, možná tohle všechno a mnoho dalšího dělají už děti samy. Ale pokud ještě ne, je nejlepší čas mamince alespoň s něčím začít pomáhat. Určitě ji to potěší. A když je hotovo, co takhle vzít pastelky a některé činnosti nakreslit? (Při kreslení stále kontrolujeme držení tužky – správně tužka volně leží na prostředníku, lehce ji přidržuje mírně pokrčený palec a ukazovák, předloktí je položené na desce stolu, celá paže volná.) Až bude obrázků víc, zkuste je seřadit, jak to šlo od rána za sebou. A když jich bude koncem týdne ještě víc, můžete je třídit na hromádky označené písmeny: R pro činnosti, které obvykle děláme ráno, P pro ty polední, V pro večerní, pro starší šikulky i D jako dopoledne, O jako odpoledne, N jako noc.

Mamince k svátku je hezké darovat kytičku, klidně krásnou kytici květů, které kvetou u cesty nebo na zahradě v trávě (a pak můžete společně hledat v atlase, jak se který kvítek jmenuje). Jiná kytice může vzniknout, když dáte dítěti časopisy a letáky s nabídkou zahradnictví, papír, nůžky a lepidlo, případně pastelky na dokreslení. Fantazii se meze nekladou. Pěkný obrázek květiny z časopisu je možné rozstříhat na dílky a nechat dítě poskládat a nalepit. Je dobré začít s menším počtem dílů, případně nejprve obrázek vyfotit, aby se dítko mělo čeho chytit. Nebo nalepit na papír půl květiny z obrázku a druhou půlku dokreslit podle té první.

V rámci rozvíjení sluchového vnímání a matematických představ můžeme hrát hru na určování počtu slov ve větě. Dítě má v misce kamínky nebo třeba kostky stavebnice, dospělý řekne větu, např. Maminka vaří. Dítě větu vyslechne a před sebe narovná stejný počet kamínků jako je slov ve větě, v tomto případě dva. Začínáme u jednoduchých vět a když vše dobře jde, přidáváme více slov. Maminka peče koláče. Maminka uklízí čisté nádobí. Moje maminka veze brášku v kočárku... Opačný postup: Dospělý dá před dítě dva kamínky a dítě vymyslí větu o dvou slovech.  (Kolem 5. roku by mělo dítě zvládnout určit postupně 5 až 6 slov ve větě, opačný postup může být složitější, více souvisí i s rozvojem řeči.)

K dalším aktivitám je možné využít maminčin oblíbený šátek – k zavázání očí při určování směru, odkud vychází zvuk, k přikrytí věcí při Kimově hře (zapamatování si věcí, určení toho, co zmizelo), s uzlem na jednom cípu se šátek může proměnit v princeznu, ducha či jinou pohádkovou postavu a můžete si zahrát divadlo nebo aspoň šátkovou postavičkou oživit vyprávění či čtení pohádky. Tanec s šátkem také není od věci – pusťte si muziku, kterou rádi posloucháte, a zatančete si s lehounkým šátkem v ruce (podobně krásný dejte do ruky i vašemu dítku). Dobře se při tom protáhněte, do tance zakomponujte např. poskoky, i na místě, a úklony se vzpaženou rukou s šátkem, na zemi se šátek promění v překážku, kterou je možné přeskočit snožmo vpřed i vzad, šátek je možné skládat do tvaru čtverce, trojúhelníku, obdélníku

A na závěr se můžete s dětmi naučit text písničky ze začátku článku. Doufám, že si ji brzy budeme moci ve školce společně i zazpívat.

Krásný májový týden a radostné prožití svátečního víkendu nejen maminkám ale celým vašim rodinám přeje

učitelka vašich dětí Míša