CO NOVÉHO VE STARÉM ROCE?

29.12.2015 21:42

 

Času málo, práce hodně, proto nezbyl žádný na psaní, ale práce (přestože byl prosinec ve školce krátký), tak té jsme udělali hodně!

VÁNOCE, svátky očekávání! Pro děti hlavně očekávání dárků, to je dětem přirozené, pro učitele největší prostor uplatnit svou kreativitu, pro rodiče.......................to si doplníte sami ? Ale to přece není NIC NOVÉHO!

Tak co nového? NOVÉ je to, že se některým dětem podařilo uvidět kouzlo Vánoc i v dávání.

Ale to se vrátíme v čase o trochu zpět. Začali jsme už na podzim. Při sbírání oříšků „do pusy a do kapsy“ se zrodil nápad, sbírat společně, společně ořechy usušit a zužitkovat .Jak? „Nejdříve nasbíráme oříškový poklad a potom si upečeme společně ořechový koláč“. Tou myšlenkou se nadchlo nejdříve jen pár nadšenců, ale když ostatní viděli, jak ořechů v bedýnce přibývá, postupně se přidávali. Ořechy jsme usušili a jedno odpoledne začali louskat. Netušili jsme, jak příjemné odpoledne to bude. Děti byly pilné „veverky“,tak jsme louskali a povídali si, že děti zapomněly i mlsat a musely jsme jim to připomenout. A potom to slíbené pečení! Pekli jste koláč s jedním nebo dvěmi dětmi? Pekli jste kynutý koláč s 23 dětmi? Ale,slib je slib, musí se splnit. Aby se každý uplatnil, to chtělo řádnou přípravu. Děti nejdříve shlédly příběh s maňáskem- „tetou“ a potom „ tetě“( která usnula se starostmi, jak letos upeče, když se jí to loni tak nepovedlo)nadšeně pomáhaly. Znáte tu písničku „Naše teta peče léta na vánoce vánočku....“ Když teta usnula,děti se s chutí pustily do práce. Nejdříve dvojice „nakoupily“ v krámku podle jejího seznamu suroviny. Musely přitom vědět, na které písmeno začíná jejich nákup a vytleskat a spočítat počet slabik. Samozřejmě, slušně pozdravit, nakoupit,zaplatit a poděkovat. Prodavači museli také umět hovořit a poznat zboží podle prvního napsaného písmenka.

Potom jsme společně zadělávali těsto. Kdo co nakoupil, přidával do těsta podle receptu,jeden sypal nebo lil, druhý míchal. Přidávali jsme a míchali skoro jako pejsek s kočičkou když pekli dort )

Po té dřině jsme se šli ven proběhnout a paní kuchařky nám koláč upekly.

Naši „tetu“ probudila až ta úžasná vůně. A teta byla moc ráda, kousek si vzala a celý koláč nám dala. Po obědě jsme koláč rozdělili a snědli a ještě roznesli ochutnávku po školce.

Ale to nebylo naše poslední pečení! Děti uplatnily svou zručnost s válečkem a vykrajovátky a vyráběly cukroví pro školní „jarmark“. A to je také NOVÉ- místo třídních besídek společné zpívání venku spojené s jarmarkem,

Pečení nám tedy jde,začali jsme přemýšlet, jak by bylo prima kdybychom měli svou troubu a nemuseli běhat do kuchyně a čekat, když bude trouba volná. Trouba by se dala využít i na různé výrobky. Co si na ní vydělat, třeba právě pečením?

A protože máme šikovné ruce, ještě jsme vyráběli andělíčky na kolíčky a přáníčka. Při tom chystání jarmarku a čekání na vánoce jsme si hodně povídali, na co se nejvíc těšíme. Děti začaly vyjmenovávat, co by si přály pod stromeček. A tu se ozval hlásek :„dárky nejsou to nejdůležitější“ a jiný „no my na sboru přece zpíváme -čas radosti veselosti“, a další „nejlepší je, že je doma máma a táta,“ ...“a taky, že přijede babička a děda“........!!! Tak jsme se dostali k hovoru o tom, že všichni to tak nemají, třeba děti v nemocnici a že jim by asi udělal radost nějaký dárek,když nemohou být doma, nebo ti kteří mají nějaký handicap a nemají peníze na nějakou pomůcku,.............a když jsme to spojili se zkušeností, kterou nám zprostředkovala nevidomá maminka ve školce, bylo rozhodnuto. Co je potřebnější? Trouba nebo někomu udělat radost? Hádejte, jaký měly děti názor? Když budou souhlasit ostatní třídy, pošleme peníze z jarmarku na konto „Světlušce“. A ostatní souhlasili a pracovali a tvořili co jim síly a čas stačily. Vyráběly se dárky, nacvičovaly koledy, učitelky tvořily Betlém, pastýře, ovečky..............................

aby bylo zase NĚCO NOVÉHO- vánoční zpívání na zahradě školy spojené s předáváním Betlémského světla. Měli jsme spoustu úžasných pomocníků.Betlémské světlo zajistili a krásnou spirálu vytvořili s velkou obětavostí naši andílci z Magráty a ZUŠ. Aby vydržela dobrá nálada v tom trošku nepříjemném počasí) o to se postarali se svým občerstvením občerstvení Holanovi a Ulíkovi, přípravy zaměstnaly celou rodinu. A tak se společnými silami, z našeho pohledu,vše zdařilo.Moc děkujeme všem kdo pomáhali. A pokud se chybička vloudila, tak mějte pochopení, kdo pořádal nějakou akci  ví, jak je náročné vše ohlídat. Připomínky přijímáme, abychom věděli co vylepšit a zda se to líbilo.

Tak TO JE NOVÉHO ve starém roce! A my z toho máme velikou radost.

Přejeme Vám krásné svátky a hodně zdraví, štěstí a spokojenosti do nového roku.

 

https://letadylko.rajce.idnes.cz/Peceni_C