Včeličky ve školce, aneb "Medobraní"

07.06.2017 17:03

Dnes nás navštivily včelařky z Poděbrad se vzdělávací akcí o včelách.Někteří je již znáte z loňského podzimního farmářského trhu u nás.

Děti si vyzkoušely na různých stanovištích aktivity, které včelařky každodenně absolvují. 

Každá skupina byla na jiném stanovišti, takže fotky budou potom různě zpřeházené.

1.stanoviště = seznámení s výbavou včelařů, s názvy včel podle toho, co dělají, se sklidněním včel v úlu pomocí dýmáku, prohlédnout si živé včeličky v jejich úlu (nebojte se,za sklem), a poté třídění obrázků oněch "včelích profesí"

2.stanoviště = kreslení včelek na květ, přišpendlení na strom nebo květinu + pracovní list s vybarvováním výbavy včelaře

3.stanoviště = hra na včeličky - děti pomocí lžiček přenášely do označených nádob "pyl" a pomocí sosáčků (injekčních stříkaček) "nektar" do další označené nádoby - alespoň vědí, jakou dá včelkám práci naplnit plástev ;-)

4.stanoviště = zde se děti seznámily s vnitřkem úlu, jak vypadá rámeček, na který včelky dělají plástve, a poté si ho mohly vyzkoušet složit a pomocí kostiček z mozaiky sestavit i kousek plástve - což se jim podařilo na jedničku

5.stanoviště = na školkové chodbě na děti čekala poslední aktivita včelařů - medomet; vyzkoušely si jak se škrábe plástev, ze které pak vytéká med a jak se potom za točení kliky tento med stáčí..... Odměnou za práci byla ochutnávka pylových zrnek (což jsou malé granulky pylu, který mají včelky jako potravu - jako my maso) a nakonec i mlsání stočeného medu.

Teď už děti snad nezapomenou, že na jaře nemají trhat kytičky, na vrbě kočičky, protože je to potrava právě pro včeličky, aby mohly lidem dát med.

Děti byly pochváleny za znalosti a vzorné chování během dopoledne. A vy si, milí rodičové, můžete s dětmi o všem popovídat u fotek, které na vás čekají na odkazu do galerie 

letadylko.rajce.idnes.cz/B_D_Vcelicky_v_MS_aneb_Medobrani/