Tisková zpráva - Nadace Proměny

24.11.2011 20:49

 

MATEŘSKÁ ŠKOLA V ČESKÉM BRODĚ ZÍSKÁ NOVOU ZAHRADU

 

(24. listopadu 2011) Praha – Nadace PROMĚNY uzavřela hodnocení žádostí o grant v novém programu ZAHRADA HROU. Ojedinělé proměny školní zahrady se s podporou nadace dočká Mateřská škola Kollárova v Českém Brodě. Finanční příspěvek nadace činí až 2 miliony korun; projekt počítá se zapojením dětí, učitelů i rodičů. Nová zahrada bude otevřena v druhé polovině roku 2013.  

MŠ Kollárova se svým projektem uspěla v konkurenci téměř 80 dalších žadatelů. Vítězný projekt z Českého Brodu přesvědčil hlavně celkovým přístupem školy k obnově zahrady. Ředitelka nadace Gabriela Navrátilová k tomu říká: „Program ZAHRADA HROU je založený nejen na vylepšování míst pro děti. Za stejně podstatné, ne-li důležitější, považujeme sociální stránku projektů. V českobrodské škole se už do přípravy proměny zahrady zapojila celá komunita: kromě pedagogů a dětí také klub rodičů i zastupitelé města. O procesu utváření nové podoby zahrady i o jejím dalším využití tady mají jasnou představu. Právě podpora komunity a přesvědčivý záměr školy byly pro výběr projektu rozhodující.“

Mateřskou školu navštěvuje více než 100 dětí, zahradu příležitostně využívají také žáci Základní umělecké školy, místní Skaut nebo rodičovský klub, který zde pořádá akce i pro širší veřejnost. Ve škole uvažují také o možnosti využití zahrady klienty sociálního ústavu Zvoneček Bylany, škola plánuje do projektu zapojit i další místní neziskové organizace.

Zahrada MŠ Kollárova má rozlohu půl hektaru, zajímavou dispozici jí dává budova školy, která ji člení do několika zón. V současnosti je v jejím prostoru několik nevyhovujících herních prvků ze 70. let minulého století. Záměrem školy je využít především přírodní potenciál zahrady a proměnit ji v hravé, inspirující prostředí, které bude probouzet tvořivou energii, formovat přirozené talenty dětí a posilovat jejich osobnosti.

„Přesně to je i posláním našeho nového grantového programu. MŠ Kollárova navíc tyto cíle ve svém výchovně-vzdělávacím programu dlouhodobě naplňuje. Jejich zahrada má skutečně velký potenciál stát se modelovým příkladem pro všechny, kdo se pouštějí do podobných projektů, a potřebují inspiraci nebo motivaci,“ doplňuje ředitelka nadace. Škola se nyní začne věnovat přípravě zadání pro zpracování architektonického návrhu. Stavba by měla začít příští rok, otevření proměněné zahrady se plánuje se zahájením školního roku 2013/2014. Do projektu se po celou dobu budou zapojovat uživatelé zahrady tak, aby v budoucnu co nejlépe splňovala jejich požadavky a přání.    

Grantová výzva 2011 je vůbec první, kterou nadace PROMĚNY v novém programu ZAHRADA HROU vyhlásila. Z Prahy a Středočeského kraje, pro něž byla tato výzva určena, se sešlo 80 žádostí o proměnu školní zahrady. V užším výběru nadace posuzovala 15 projektů. Druhá grantová výzva se chystá v příštím roce; v plánu je rovněž další seminář, který by měl zájemcům o téma přinést novou inspiraci.       

 

Nadace PROMĚNY již od konce loňského roku podporuje pilotní projekt programu ZAHRADA HROU. S její pomocí se kompletně proměňuje zahrada při internátu speciální církevní školy Don Bosco na Praze 8. Školu navštěvují děti s poruchami řeči, opožděným vývojem řeči, s poruchami učení a pozornosti a s autismem. Zahrada bude po rekonstrukci uzpůsobena jejich speciálním potřebám, a stane se tak první logopedicky zaměřenou zahradou v České republice. Podrobnosti k projektu Zahrada Don Bosco najdete na webu nadace.

 

Petra Hrubošová / manažerka komunikace

nadace PROMĚNY / Vinohradská 1511/230 / 100 00 Praha 10 / www.nadace-promeny.cz

kontakty / 277 006 276 / 775 654 314 / hrubosova@nadace-promeny.cz