Workshop -Zahrada hrou v Českém Brodě

05.04.2012 16:58

 

Studenti vnesli do proměny zahrady svěží nápady

Český Brod / MŠ Letadýlko

Písečná pláž s brouzdalištěm, mlhoviště, travní „bochánky“, ovocný sad, prolézací tunely pod kopcem, telemost z jednoho konce zahrady na druhý, vrbová vlaková zastávka, funkční minizávory, model letadýlka na střeše či jako skluzavka v zahradě –to jsou některé z nápadů, které do MŠ Letadýlko přivezli studenti Zahradní a krajinářské architektury Mendelovy Univerzity v Brně.

Šest studentek, jeden student a dva pedagogové zažili během třídenního pobytu (od 3. do 5.4.) v Českém Brodě velice nabitý program. Jeho samozřejmou součástí byl pobyt v mateřské školce – obhlídka města i školkové zahrady, diskuse s pedagogy a společné aktivity s dětmi. Nové úhly pohledu na řešení dětských hřišť přinesly nejen studentům prezentace Lucie Miovské z pražské ČZÚ, výtvarníka Lukáše Gavlovského a Karly Kupilíkové z Nadace Proměny.

První večer pak studenti i paní učitelky z MŠ shlédli v ateliéru La Veterina animované minifilmy žáků ZUŠ na téma „Zahrada MŠ“. Nadace Proměny přinesla množství inspirativních obrázků školních zahrad z ČR i ze zahraničí a představeny byly také projekty „Norsko“ a „Umělecké sympozium  Městský park 2010“.

Následující den měli studenti příležitost konzultovat své návrhy zahrady s architekty Michalem Fišerem a Štěpánem Špoulou a vyvrcholením jejich práce v Českém Brodě byla třetí den závěrečná prezentace námětů zástupcům školky, Klubu rodičů a města.

Jak již bylo naznačeno, práce studentů obsahovaly svěží a neotřelé nápady, návrhy byly mnohdy velice umně graficky zpracované a také otevíraly prostor pro debatu nad praktickým užíváním zahrady. To všechny účastníky proměny zahrady posunulo v přípravách zase o kus dál. Nové poznatky a zkušenosti si tak odnášeli nejen studenti, ale i paní učitelky, rodiče i zástupci města.

za Klub rodičů a přátel MŠ Letadýlko

Štěpánka Šoupalová

 

Foto ze setkání se studenty Mendelu zde

WORKSHOP-CB-2012-program (1).pdf (374,9 kB)