Téma na týden 1.

09.04.2020 09:09

Dobré dopoledne milí Dráčci a rodičové.

Tento týden jsme měly v plánu "Velikonoce"..... a to jak zvyky a tradice, tak i nějaké to tvoření, abychom si zkrášlily domov a třídu.

Bohužel nepředvídatelný bacil nám tyto a další plány zpřetrhal. Budeme se snažit každý týden Vám zde předkládat, co bychom zde s dětmi asi mohly a chtěly dělat

Seznámení s časovým zařazením a průběhem svátků jara

PAŠIJOVÝ TÝDEN - poslední týden před Velikonocemi

Modré pondělí a Žluté úterý - v tyto dny se ve všech chalupách gruntovalo (uklízelo)

Škaredá středa - tento den se nesměl nikdo na nikoho mračit, aby se nemračil celý další rok

Zelený čtvrtek - název dostal podle zelené barvy Olivové hory, kde začalo Kristovo utrpení. Tento den bývá ve zvyku připravovat jídlo ze zelené zeleniny nebo bylin (špenát, šťovík, mladá kopřiva apod.) aby byl člověk celý rok zdravý.

Velký pátek - je to den ukřižování Krista, den kdy se nekonaly mše a při bohoslužbě se pouze zpívalo a četly se texty; také se věřilo, že je to jediný den v roce, kdy se země otevírá aq vydává své poklady, ale pouze na krátký čas. Takové místo se prý poznalo podle modravého světélka nebo kvetoucího kapradí.

Bílá sobota - v mnohých krajích bývalo zvykem v tento den světit ohně před kostelem, od tohoto ohně se zapálila velká Velikonoční svíce (Paškál) a pomocí ní se oheň obřadně přenesl do kostela. Na Bílou sobotu se vracely zvony z Říma a opět se rozezněly.

Velikonční neděle (Boží hod velikonoční) - den zmrtvýchvstání Krista. Vrcholí velikonoční svátky a končí půst

Velikonoční pondělí - též Velikonoční pomlázka - je to obyčej, kdy chlapci obcházejí domy s pomlázkou spletenou z čerstvých vrbových proutků a zdobenou stuhami. Pomlázka je symbol předávání síly, zdraví a svěžesti (omlazení). Šlehány jsou dívky a ženy, aby byly zdravé, veselé a pilné. Odměnou za pomlázku jsou malovaná vajíčka.

S dětmi si můžete zahrát nějaké velikonoční hry, mohou vám pomoci s barvením vajíček, pečením mazanců, beránků....

SKM_C335120040909240.pdf (96532)
SKM_C335120040909251.pdf (88752)
PŘEJEME  KRÁSNÉ VELIKONOCE