Děti, děti pojďte ven a jarními vrátky, vydejte se za zvířátky.

26.03.2021 07:53

Chtěli bychom rodičům předškolních dětí poděkovat, jak se zapojili do povinné distanční výuky. Přesto, že mají spoustu starostí se školáky a mnozí i se svým zaměstnáním, dochází 1x týdně do školky pro nové úkoly a splněné odevzdávají. Přitom si společně povíme, zda zadání bylo pro děti složité, co se dařilo, co ne. Pokud si nemohou pro materiály přijít posíláme je online a komunikujeme maily.

Nezapomínáme ani na mladší děti a posíláme jim pozdrav. Vydržte, vydržte, doufáme, že se situace zlepší a že se brzy sejdeme. Pokud by  jste prozatím hledali náměty pro práci s dětmi, zde máte informaci o tom, co bychom dělali tento týden ve školce (22.3 -26.3) a na čem nyní pracují předškoláci doma. Pokud máte zájem o pracovní listy a materiály k tématu, zastavte se ve školce v úterý v čase od 9.00 do 12.00.

 

Téma týdne:

 Děti, děti pojďte ven a jarními vrátky, vydejte se za zvířátky.

Tentokrát do lesa a do polí, v našem blízkém okolí.

 

Z úkolů které obdrželi naši předškoláci jsou zde uvedeny pouze ty, které jsou vhodné pro mladší děti:

-poznat některá volně žijící zvířata, něco více se o nich dozvědět (zkuste využít knihy, encyklopedie, internet....)

-přečíst si bajku J.Lady „O lišce a čápu“, poznat vlastnosti zvířat

-grafomotorická cvičení- přerušované čáry a obloučky

-nakreslit zvířátko o kterém jste si povídali a které se dítěti nejvíce líbí, můžete na obrázek napsat proč

Pokud máte některou z knížek, čtěte si

  • J. Lada „Bajky“, „O chytré kmotře lišce“
  • D.Mrázková „Veverka Zrzečka“
  • pohádky „Bouda budka“, „Zajícova chaloupka“
  • příběhy o zvířátkách z knížek E.Petišky „Pohádkový dědeček“ nebo „Martínkova čítanka“

 

Ale hlavně, pokud to půjde vyjděte do lesa a rozhlédněte se, možná některé zvířátko uvidíte. Pokud ne, daleko důležitější bude, že se projdete, proběhnete a užijete si přírody.

Připadá mi, že jsem trochu umanutá, jak vás neustále vyháním ven. Důvod je ten, že osobně mám daleko větší obavy o tělesné zdraví dětí, než o rozvoj jejich vzdělávání. Ve školce jsme každý den cvičili s určitým cílem. Ať to bylo cvičení na správné držení těla, cvičení nožní klenby, cvičení obratnosti, koordinace pohybu, posilovací cvičení, pohybové hry a honičky...........a také jsme chodili ven. Vím, že nyní je to z mnoha důvodů omezené, ne-li nemožné. Proto vytáhněte odrážedla, koloběžky, kola a nebo jen tak jděte ven. 

 

Tip na hry s jedním a více dětmi:

Hra do lesa nebo parku „Zajíčku utíkej -raz, dva, tři“

Potřeba je prostor, kde je několik stromů. Alespoň dva účastníci jsou „zajíčci“, kteří chtějí zmást lišku, proto kličkují. Na výrok „pozor liška“ vyběhne každý zajíček k jinému stromu, dotkne se stromu se slovem „raz“, běží k druhému stromu  „dva“, ke třetímu stromu „tři“ .Tam zajíček zůstane, je v bezpečí. Který zajíček je dříve u třetího stromu? Nesmí se potkat dva u jednoho stromu.

 

„Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum“

Děti stojí v řadě, několik metrů od dospělého. Dospělý se k dětem otočí zády a začne odříkávat „cukr,káva......“  když je otočený, děti se pohybují k němu po celou dobu říkání. Když dospělý domluví otočí se a děti se musí včas zastavit, pokud dospělý uvidí někoho v pohybu, vrátí ho zpět na start. Kdo dojde až k dospělému, může ho v říkání vystřídat.                          K.Pospíchalová